Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Från Piteå till kamp om uppflyttning

Piteå Assi var vårens sensationslag i Elitettan i fotboll. Men Kalixgänget har gått från sju poäng ovanför strecket till damallsvenskan till att ligga sex poäng under det.
Assi inledde serien suveränt och radade upp segrar. Sedan har det gått tyngre. I helgen avslutades, vad vi får kalla våromgången av serien, med 2–2 borta mot Uppsala.
Nu väntar en paus till den 12:e augusti.
Förra PIF-spelarna Emelie Helmvall och Johanna Andersson spelade hela matchen för Assi. Däremot var inte Paulina Hedquist, avstängd efter tre gula kort, med i laget. Elin Bergkvist från Piteå spelade hela matchen när IFK Kalmar vann mot Umeå IK hemma med 2–1. Kalmar är tvåa i serien. Klara Grahn från Älvsbyn är korsbandsskadad och spelade inte.

Henrik Millberts Umeå stormar fram i division 1-fotbollen. Segern med 2–1 hemma mot Västerås var lagets sjunde raka. Det gör att Umeå är på kvalplats i tabellen bakom seriesuveränen Brage när serien nu tar uppehåll. Millbert från Piteå spelade hela matchen mot Västerås.

Avvakta med kvalet

Piteå Som min kollega Kenneth Sandström redogör för här, kan det bli ett kyligt division 4-kval för herrarna.

Om Luleå SK eller Storfors AIK hamnar i division 3-kvalet så måste förmodligen division 4-kvalet skjutas upp några veckor, förutsatt att samma klubbar även får lag i det.

Det skulle innebära att division 4-kvalet inleds först i mitten av oktober.

Säg att Storfors hamnar i division 3-kvalet och sedan åker ur efter det är spelat. Samtidigt har klubbens andralag slutat tvåa i division 5 och ska egentligen kvala uppåt. Men föreningen får inte ha två lag i samma serie så då går kvalplatsen till Alterdalen som trea i division 5 södra. Därför borde det logiska vara att avvakta med division 4-kvalet om nu Storfors eller Luleå SK hamnar i division 3-kvalet. Först efter det vet vi vilka lag som ska kvala till fyran.

Piteå IF dam har inlett arbetet med nästa säsong.

I dagarna kommer nästa års budget att spikas. Årets ligger på strax under 9 miljoner kronor och PIF hoppas så klart kunna öka intäkterna. Ekonomin är och kommer att förbli en nyckelfråga kommande åren. Det är fortsäatt tuffa tider och den dagen ett nytt tv-avtal skrivs kommer det att betyda mycket.

På spelarsidan kollade jag läget med Leif Strandh. Inga nya spelarkontrakt är skrivna för nästa säsong. Arbetet med att prata med spelarna är nyligen inlett.

Det kommer nog att dröja ett tag innan första spelaren blir klar.

 

Rysaravslutning väntar

Piteå Vilken härlig fotbollavslutning vi har framför oss på söndag.

Lillpite och Harads gör upp om en kvalplats till division 3.

Storfors-Älvsbyn gör det om en direktplats till division 4.

Två riktiga höjdare.

Så här ser det ut i söderfyran inför sista omgången:
Lillpite 32 poäng +20 i mål.
Harads 29 poäng +19.
Om Lillpite förlorar och Harads vinner tar Bodenlaget kvalplatsen.
Lagens sista matcher: Harads–Ersnäs, Arvidsjaur–Lillpite.

Jag pratade med Christian Berglund i IFK Arvidsjaur ikväll i ett annat ärende. Men tryckte också på att Lillpite kommer få det tufft på söndag.

- Vi kommer att göra allt för att vinna. Det är vårt jubel som ska höras på Ringelvallen vid slutsignalen, sa han mycket bestämt.

Det kommer att bli en rysare för Lillpite och Harads. Sista omgången spelas söndag klockan 16.

 

Serieläggningen för division 5 södra blev helt perfekt.

Det kan inte bli bättre än att ettan och tvåan i tabellen möts i en helt avgörande match i sista omgången.

I potten serieseger och en plats i division 4.

Storfors kryssade mot Sikfors i dag. Det innebär att Älvsbyn vid seger hemma mot Munksund/Skuthamn onsdag kan kryssa i seriefinalen på söndag.

Om Älvsbyn spelar oavgjort mot MSSK eller förlorar så kommer ÄIF att behöva vinna mot Saik på söndag.

Det blir en härlig avslutning på serien.

Storfors löper fortfarande en viss risk att åka ur division 3. Om det sker får inte Saik 2 gå upp till division 4. Men det kommer vi först att veta senare.

 

Tempoökning

Piteå Det har varit lugnt här ett tag.

Det har varit mycket annat och jag har inte varit i Piteå.

Men nu är jag här och kör igen.

Piteå-Timrå såg jag via mobiltelefonen.

PIF svarade tyvärr för ytterligare en insats som inte riktigt höll. Känslan just nu är att PIF i vinter kommer att blicka tillbaka på den här säsongen med känslan "fan vad onödigt".

PIF har tappat ledningen i många matcher under hösten och de här tre målen som laget släpper in tätt som tätt i matcherna kostar så klart poäng.

PIF har ett så bra lag i sina bästa stunder att en kvalplats ska kunna tas, men det är absolut ingen slump att laget gång på gång tappar ledningar till förluster eller kryss. Tyngdpunkten i laget är offensiv och de många insläppta målen, flest av topplagen, kostar och det är inte bara försvarsspelarnas fel utan det är arbetet över hela planen som har sviktat.

Synd då PIF har kvalitéerna i övrigt.

Det kan bli en kvalplats ändå, men PIF behöver nog gå rent framöver.

Efter jag skrev att Piteås damer faktiskt löpte en liten risk för nedflyttning har det blivit två segrar och senast 0-0 borta mot Vittsjö.

Som alltid är det så att när Piteå sätter sina chanser så blir det i regel seger. Defensiven finns alltid där. Nu kan det bli medalj igen.

Vi får hoppas att backen Emelie Lövgren snart är tillbaka från sin knäskada.

 

I övrigt några snabba bollar om vad som hänt.

Hemmingsmark kryssar sig ur division 3. Laget har tagit poäng i många matcher, men alldeles för få segrar och det här problemet fanns redan i seriepremiären när Storfors kvitterade i sista sekunden.

Storfors är ännu inte klar för fortsatt spel i trean och det är en mycket intressant avslutning av säsongen för klubbens herrlag.

Saik vill undvika kvalplatsen i trean och samtidigt vinna division 5. Men för att gå upp i fyran krävs att division 3-laget inte flyttas ner.

På söndag möts Älvsbyn-Storfors i vad som kan bli en ren seriefinal i division 5 i sista omgången. Härligt!

Saik åker ur damettan och som jag skrev tidigt i våras. Med tanke på den enorma spelarrotationen hade något annat varit oväntat.

 

Lite nyheter från ikväll också. Nybyn och Arvidsjaur 2 fuskade genom att använda avstängda spelare i samma match. Nu blir Nybyns 1-0 till 0-3 för båda lagen.

Ett ovanligt beslut, men jag minns ett liknande ärende i Västerbotten för något år sedan.

Att skriva falska namn på laguppställningen var inte snyggt, men det hedrar i alla fall att klubbarna utan omsvep erkände fusket och de lär knappast göra om samma sak igen nästa säsong. I så fall kommer NFF sannolikt att dela ut riktigt hårda straff med kännbara böter.

 

Jokkmokks spelare som fick 29 månaders avstängning för skallningen av en domare (matchen Jokkmokk-Munkan) överklagar till SVFF och vill ha kortare straff. Det gör även spelaren som jagade domaren och vill in i omklädningsrummet.

Spontant käns de ursprungliga straffen helt rättvisa. 2,5 år respektive 1,5 år är bra längder. Straffen ska vara hårda men ändå inte på livstid. Civilrättsligt blir det säkert också en kännbar påföljd, åtminstone för den som skallade.

PT visar toppmötet

Piteå Söndag 14.00 spelar Piteå mot Skellefteå i division 2. Tvåan mot ettan i tabellen. I samarbete med Norran och med tillåtelse från Piteå IF sänder vi matchen för våra prenumeranter på pt.se/sport. 

Piteå i cupen

Piteå Umeå IK slog ut Infjärden i Svenska Cupen.

Nu står det klart att motståndet blir Piteå IF.

PIF åker till Umeå och spelar torsdag 14/9.

Det är tredje omgången och segraren går in i cupens gruppspel i vinter. Ett nytt upplägg på damsidan. 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar