Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Hemmings och PIF i samtal

Piteå Hemmingsmark och Piteå IF har tidigare samarbetat. Nu är ett nytt låneavtal på väg att ingås mellan klubbarna. 

- Jag vet inte om det är klart, men jag räknar inte med några Piteåspelare till premiären, säger Hemmings tränare Tom Nilsson.

Frågan är hur många PIF kan låna ut den här säsongen.

Hemmings har tappat backarna Johan Zingmark och Pontus Sundqvist till PIF. Tomas Lundmark har HIF också räknat bort den här säsongen och mittfältsmotorn Niclas Nilsson har som tidigare skadeproblem.

Johan Berglund är på väg tillbaka. Hittar han samma nivå som tidigare är han en riktigt bra målvakt i trean. 

På lördag är det premiär mot Storfors. 

Hett! Men visst tusan borde säsongens höjdare för Hemmings spelas under sommaren på Hifton. Inte på LF Arena.

 

Unikt hårda straff för tränarna

Piteå Nybyn och Arvidsjaur 2 hade svårt att få ihop spelare till matchen mellan lagen.
Då lät lagen spelare som inte hade rätt att spela ändå göra det och det under andra namn.
I dag kom Norrbottens Fotbollförbunds dom.
De ansvariga ledarna Johan Holmkvist i Arvidsjaur och Magnus Molin samt Per-Ingvar Andersson i Nybyn stängs av sex månader.
Från 1 januari 2018 till 30 juni.
Det innebär att de inte kan spela eller vara ledare under hela vårsäsongen.
Ett riktigt hårt straff och något liknande kan jag inte komma ihåg i norrbottnisk fotboll. Speciellt inte att två ledare i olika lag stängts av efter samma match.
Det normala vid sådana här tillfällen är att det felande laget förlorar med 0-3, vilket också har skett i det här fallet.
Båda lagen förlorade matchen med 0-3.
Det unika här är att det först blir en avstängning och att den sedan är så lång. Normalt sett ges avstängningar av sådan längd till folk som har attackerat någon annan fysiskt.
Jag har inte sett förbundets motiveringen, men som ordförande i TK Henrik Luttu tidigare sa till mig så ser TK allvarligt på att lagen medvetet har försökt fuska genom att hitta på andra namn på spelarna. Det man kan konstatera är lagen inte försökt mörka för varandra eller omgivningen vad man gjort.
IFK Arvidsjaur är chockat över avstängningen. Båda klubbarna erkände direkt utan omsvep att man gjort fel när PT började ställa frågor om vad som hänt. Motivet till agerandet var att man medvetet gjort så här för att matchen skulle kunna genomföras.
- Straffets propotioner är orimliga. Då hade det varit bättre om båda lagen lämnat w.o från början och bara spelat en träningsmatch. Både vi och Nybyn visste om att det fanns spelare som inte fick delta i båda lagen, men vi gjorde det här för att kunna genomföra matchen, säger Patrik Nilsson, ordförande i IFK Arvidsjaur.
- Nu måste vi hitta en tränare. Att stänga av Johan ett halvår är tufft. Det är som att förbundet vill skrämma alla föreningar och att vi ska lägga ner helt. Så känns det.
Han fortsätter:
-  Vi är chockade och kommer att överklaga det här. Straff måste vara rimliga och vi har varit ärliga.

Piteås skyttekung mötte "Bajen"

Piteå Silly Season rullar vidare med full kraft.

Vi kör några grejer.

Piteå skyttekung Joel Edström är intressant för andra klubbar.

Redan i somras var Johan Mjällby från Västerås SK och studerade Morön-Piteå och framförallt Edström.

Uppenbarligen gillade Mjällby vad han såg.

I veckan har Joel Edström varit inbjuden till Västerås SK. I går fick han spela mot ett Hammarby med en del A-lagsspelare bland andra tidigare Premier League-liraren och landslagsmannen Muamer Tankovic.

Bajen vann matchen med 4-1.

Joachim Olofsson har kritat på ett nytt kontrakt med PIF för nästa säsong. I övrigt säger sig klubben vilja behålla alla lokala spelare.

Det betyder i så fall: Anton Norén, samt utespelarna, Fredrik Lundgren, Anton Rosengren, Elvis Mani, Pontus Wixner, Gustav Nordh och Joel Edström.

Pontus Sundqvist, Richard Nordlund, Johan Hedström, Samuel Flodin, Simon Jamehdar samt Johannes Lidström står redan med kontrakt för 2018.

Elvis Mani ja. Han hotas av utvisning från Sverige och det kan ni läsa om här.

 

Storfors AIK uppger att laget har gjort klart med Johan Nilsson som ny huvudtränare när laget nu kliver ner i damtvåan.

Så här skriver klubben i ett pressmeddelande.

"Johan har en gedigen fotbollsbakgrund både som spelare och ledare och föreningen vill nu ge Johan chansen att fullt ut ta rollen som huvudansvarig tränare för klubbens damlag.

Föreningen kommer att bygga vidare på nuvarande spelartrupp som innehåller många lovande spelare men arbetet med att stärka truppen är redan i full gång.

I klubben finns många lovande ungdomskullar som bl.a. vunnit Summer Games och Kuriren-spelen, vilka under de kommande åren kommer att knacka på dörren till föreningens representationslag.  

Johan ser fram mot det nya uppdraget och han anser att det ser lovande ut på spelarfronten. Det känns som om vi har något intressant på gång inom SAIK avslutar klubbens nyutnämnde huvudtränare".

 

Vad händer i ditt lag eller din förening? Mejla gärna mig på per.sandberg@pt.se så berättar jag om vad som sker i Pitefotbollen.

 

Norberg kan lämna med rak rygg

Piteå Johan Norberg lämnar uppdraget som tränare för Piteå IF.

Det är inte så förvånande. Ifjol var han länge tveksam om att fortsätta men stannade då han inte ville lämna det skepp som var på väg att sjunka.

Norberg värvades till PIF för exakt åtta år sedan och blev tillsammans med Per Jensen assisterande tränare till Anders Wallerström.

Efter tre säsonger i den rollen blev Norberg och Jens Hedström huvudansvariga när Wallerström hoppade av bara dagarna före seriepremiären 2014.

Norberg/Hedström fick en tuff öppning. Några oväntade val i startelvan och klar förlust.

Sedan dess har duon lärt sig massor och efter den inledande förlusten gick det uppför väldigt länge. PIF rusade fram i serien och vann division 2 samma år. 

Det var starkt.

När laget klarade sig kvar i division 1 året efter var det ännu vassare.

Ifjol åkte laget ur efter att aldrig ha hittat harmonin internt och olika viljor inom spelargruppen funnits.

Det var ett misslyckat år.

När den ene efter den andre spelaren sedan försvann från Piteå inför den här säsongen såg det mörkt ut vid nyår.

Men Piteå lyckades genom bra scoutingarbete lokalt och regionalt skapa ett lag som Norberg och assisterande Joel Öhman lyckades bygga ihop till en enhet. Allt hann man inte ordna på den korta tiden. Laget blev framtungt och defensiven för andra året i rad inte tillräckligt bra. Men det var mycket starkt av PIF att ändå sy ihop laget på så kort tid som det var frågan om.

Johan Norberg kan lämna sitt tränaruppdrag med rak rygg. Tre av fyra säsonger som huvudansvarig får betecknas som bra eller riktigt bra för Piteå IF.

De stannar - mina kommentarer

Piteå Piteå IF har gjort klart med sina tre första spelare till nästa års trupp.

Det kan ni läsa mer om här.

Några korta kommentarer om varje spelare.

Julia Karlernäs.

Har fått en viktig roll i Piteå. En mycket stark huvudspelare som knoppat in tre bollar. Har en härlig tajming och tuffhet när hon går upp men bevakas också hårt och har inte varit lika lyckosam i huvudspelet under hösten. Jobbar hårt, bättre med bollen än en kan tro och är en bra person för gruppen. 

Linn Viklund.

Har inte spelat något i damallsvenskan. Gjorde ett par fina insatser på försäsongen då hon var klok med bollen. Bra huvudspelare, men den starkt utökade träningsmängden har gett efterhängsna skador. Behöver vara skadefri i flera månader. Då kommer hon ta ytterligare steg närmare speltid.

Linnea Selberg.

Har inte heller spelat i damallsvenskan. Mittbacken har några andra före sig i kön på den positionen. Har två F19-landskamper i år och är en allsidig spelare med rätt inställning. Ett framtidsnamn.

 

Unibet har nominerat bästa spelarna i nordligaste division 2-serien. Så här ser det ut.

Bästa målvakt: Andrew Mills, IFK Östersund, Fredrik Enberg, Skellefteå FF, Niclas Larsson, Hudiksvalls FF.

Bästa back: Jacob Stephenson, Skellefteå FF, Christoffer Ericson, Hudiksvalls FF, Fredrik Lundgren Piteå IF FF.

Bästa mittfältare: Viacheslav Koidan, Härnösands FF, Linus Almqvist, Skellefteå FF, Samuel Naiwo, Piteå IF FF.

Bästa anfallare: Leo Englund, Skellefteå FF, Joel Edström, Piteå IF FF, Andreas Marklund, Morön BK.

 

Till sist.

Fredrik Enberg från Piteå fortsätter som målvakt i Skellefteå FF ytterligare en säsong uppger Norran. Nästa år väntar division 1-spel.

Teknisk mittfältare Piteås nye provspelare

Piteå Ikväll höll Piteå IF en internmatch med egna spelare och inbjudna från närområdet.

Den slutade 3-2 till det vita laget.

Målen Vita: Moses Duckrell 2, Markus Fahlgren Hällström.
Målen Röda: Isak Olofsson 2.

Vissa av PIF:s ordinarie spelare var med, flera fick också avstå.

Jag skrev tidigare om vilka spelare som var inbjudna. Ett extra namn dök upp. Rojen Sen

Han är 26 år och har tidigare bland annat spelat med Akropolis i division 2, men har haft ett års uppehåll från fotbollen.

Sen är en intressant teknisk mittfältare som visade upp ett par fina dribblingar. Det finns absolut en grundkapacitet och det här är en spelare som jag tror PIF kommer att ge chansen att visa upp sig ännu mer. För det är vad han behöver. Fysiken är inte i samma slag som när han spelade i division 2. Det syntes. Den behöver han bygga upp under kommande månaderna om han ska kunna konkurrera. Samtidigt får det inte gå för fort. Det är lätt att vilja för mycket i början och direkt dra på sig skador för att kroppen inte riktigt klarar belastningen.

I övrigt då.

Markus Fahlgren Hällström som ofta varit inhoppare i Storfors under säsongen stod för två assist och ett mål och Hemmingsmarks Isak Olofsson för två mål.

Under den knappa timmen jag följde matchen fastnade ögonen annars mest på Jonathan Dahlberg.

Han har varit bäst på planen de få matcher jag har sett med Älvsbyn i år.

Dahlberg från division 5 ställdes nu mot division 2-spelare och var bra.

Han var ständigt i rörelse och gjorde sig spelbar och sökte hela tiden kreativa lösningar i passningsspelet. Det blev visserligen för svår nivå vissa gånger, men också några riktigt bra passningar. Dahlberg gjorde en fin insats.

Provspelarna:

Hemmingsmark: Andreas Grimstad och Isak Olofsson.
Infjärden: Jens Marklund och Fredrik Marklund.
Älvsbyn: Jonathan Dahlberg.
Storfors: Filip Berglund, Peter Berglund, Anton Lundmark, Markus Fahlgren Hällström, David Norell.
Lillpite: Victor Wiklund

Klubblös: Rojen Sen (övre bilden, har flyttat till Piteå för studier på LTU).

Rojen SenJonathan DahlbergRojen Sen

 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar