Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Inför helgen

Piteå Ny helg - nya matcher.

Vi kör en liten runda.

Piteå IF:s damallsvenska lag var verkligen bättre mot Kopparberg/Göteborg, 2-2, förra helgen.

Nu kommer Vittsjö till LF Arena. Ett lag PIF har klar plusstatiskt på senaste åren. Tre raka segrar kan vi notera.

Piteå spelar söndag och som det ser ut just i skrivande stund saknas inga spelare i PIF.

Laget har en jättechans att vinna, men samtidigt är serien väldigt jämn. Det är som väntat många tajta och tuffa matcher i serien och det blir intressant att se om PIF kan göra mål på andra sätt än via inlägg, även om det är antalet mål som räknas inte hur det går till. Känslan är att PIF vinner med uddamålet 1-0.

Laget får se upp med Linda Sällström som satt fem mål i serien.

Formen för Piteås herrar har gått ner efter en mycket bra säsongsinledning. Det har blivit två raka kryss i serien och förlust mot Kalix senast i cupen när PIF hade bytt ut drygt halva startelvan.

Joakim Olofsson, sjuk, och Pontus Wixner som är skadad i baksidan av låret saknas i Piteå mot Hudiksvall.

De kommande veckorna blir mycket intensiva och viktiga. Det är nu vi får veta om Piteå har kraften att hänga med och utmana i toppen. Redan på torsdag väntar Skellefteå borta. Ett riktigt tungväktarmöte som vi tv-sänder på pt.se, mer om det om några dagar.

Storfors herrar imponerade i 1-0-segern över Bergnäset i division 3.

Saik spelar en bra passningsorienterad fotboll. Nu väntar Sandvik hemma. Gissar på en målsnålmatch med bra poängchanser för Saik.

Hemmingsmark har tappat i slutet av flera matcher. Tre kryss och en förlust är inte vad laget hade hoppats på. Nu väntar serietvåan Notviken hemma. Gräspremiär på Hifton som alltid är tidigt spelklar.

Storfors damer har en seger i division 1 men har ryckt upp sig efter den hemska starten med två storförluster. Nu väntar Östersund borta. Ett möte mellan tabellens två sista lag. En lång resa väntar för Saik.

 

Klara övergångar

Piteå Piteå IF värvar Markus Fahlgren-Hällström från Storfors.

Den långa yttermittfältaren eller forwarden gjorde två mål i internmatchen i oktober där PIF hade bjudit in spelare från kommunen.

Fahlgren-Hällström hör till skaran i Saik som tränade absolut mest senaste säsongen men han fick inte förtroendet från start i alla matcherna. Nu blir det ett rejält kliv upp att försöka ta plats i Piteå i division 2.

Även om jag utifrån matcherna jag såg med Saik senaste säsongen tycker att han kan få ut mer än vad som blev fallet, så har han intressanta egenskaper i framförallt sin fysik och blir spännande att följa kommande åren.

 

Infjärdens division 1-lag har gjort två bra värvningar från Storfors varifrån Elin Wikgren och Anna Landfors hämtas. Två bra val av ISK som kommer att stärka laget än mer. Infjärden borde ha fina förutsättningar att klara sig bra i division 1. Mittenlag?

 

Anfallaren Andreas Olofsson har förlängt kontraktet med Lillpite IF.

 

Till sist är Ronja Aronsson nu officiellt också klar för Piteå IF.

Vändningen - Piteå tar backen

Piteå Här är Piteå IF:s senaste nyförvärv: Anton Lundmark från Storfors.

Den talangfulle 18-årige backen presenterades nyligen som klar för Saik.

Men när Piteå IF kom med en förfrågan valde han att gå till PIF.

- Anton har överraskat positivt under sina två provspel. Vi har också kikat på Storfors matcher och han är en stabil försvarsspelare med bra fysiska egenskaper. Han är stark i kroppen, snabb och svårpasserad. Samtidigt har han också övertygat i de tekniska momenten, säger Piteås sportchef Jens Hedström.

- Vi ser stor potential i honom, fortsätter Hedström.

Apropå Jens Hedström. Nu är det klart att han Johnny Landgren och Viktor Åström kommer att vara tränare för Alterdalen i division 4 kommande säsongen. Hedström kommer även att spela.

- Det gäller att passa på medan man har några år kvar i kroppen, säger han.

Tillbaka till Piteå och Storfors. Det har viskats om ett spelarbyte mellan föreningarna. PIF släppte igår Samuel Flodin och det är föga förvånande om han hamnar i Saik.

 

Så en nyhet jag såg på norran.se. Elin Johansson, den förra PIF-mittfältaren, är klar för Morön.

En viktig förlängning

Piteå Alldeles för mycket annat gjorde att det blev en lång dag igår men ingen uppdatering här.

Vi kör nu.

Josefin Johansson är klar för Piteå IF. Inte för en säsong utan för två.

Viktigt!

Johansson personifierar mer än någon annan Piteås filosofi. Hon leder genom exempel och att hitta en bättre representat för Piteås kombination av taktisk skicklighet, ödmjukhet inför uppgiften och hårda arbete låter sig inte finnas.

I en värld av kontrakt på ett år eller 1+1 så är det här viktigt för PIF ett lag vars framgångar också bygger på att stabilitet och att få alla kuggar att gå in i varandra.

Att Frida Abrahamsson lämnar var inte förvånande. Efter fyra säsonger har hon ännu inte fått det riktigt genombrottet. Speltiden i år har varit något mindre än förra säsongen och jag förstår att hon vill söka sig till en klubb där hon får en större roll.

Från årets trupp är det Moa Öhman och Ronja Aronsson som är frågetecken. Det ryktas att Aronsson har andra allsvenska ögon på sig och en flytt går inte att utesluta.

Det Piteå behöver få in i sin trupp är främst en forward.

PIF var som bäst när laget lirade 3-4-3 och utifrån det är det tunt på anfallssidan. Nina Jakobsson, Madelen Janogy och Cecilia Edlund är bra namn, men för få. Säsongen är lång och det kommer inte gå att nöta på tre spelare hela den tiden. Elin Bragnum kan visserligen flyttas upp men Piteå behöver en till forward. Helst en vass djupledslöpare som är tuff i närkamperna och kan kombinera Felicia Karlssons hårda press på backlinjen med att göra fler mål än henne. Mimmi Larsson och Pauline Hammarlund som hade stått högst upp på min lista har redan gjort klart med sina klubbar. Blir intressant att se var PIF vänder sig.

I övrigt behöver ett par till namn komma in i truppen. Försvinner Moa Öhman och Ronja Aronsson pratar vi ytterligare ett par.

 

Förra PIF-spelaren Irma Helin lämnar Linköping för Djurgården. Att hon skulle hamna där igen var en rejäl lågoddsare. Nu gäller det att bli helt kvitt alla skadeproblemen och då kan Helin lyfta igen. Bolltrollaren har mycket i sig.

 

Piteås herrar flyttar upp Petter Westerlund och han gjorde mycket bra ifrån sig den senaste säsongen så det var väntat. Däremot lämnar Samuel Flodin.

Piteås trupp just nu: Joachim Olofsson, Johan Hedström, Richard Nordlund, Pontus Sundqvist, Elvis Mani, Andreas Grimstad, Samuel Flodin, Simon Jamehdar, Robert Lidström, Alex Naylor, Victor Wiklund, Anton Norén.

Det är på pappret just nu en klart svagare trupp än ifjol. Joel Edström, Samuel Naiwo, Fredrik Lundgren (Luleå), Tomas Adell (dito), Moses Duckrell och Kraig Rochester, Gustav Nordh är alla exempel på namn som saknas. Men vi vet hur det såg ut ifjol före nyår. Prio är i alla fall att få klart med nya tränare.

 

Storfors herrar har gjort klart med målvakten Ludvig Boman samt Patrik Berg och Hampus Hedqvist som fortsätter i laget.

Storfors värvar målskytten

Piteå Isak Olofsson gjorde tio mål för Hemmingsmark i division 3 i år.

Som bloggen har berättat tidigare var Storfors intresserat av honom.

Nu är överången klar. Olofsson vänder tillbaka till Saik.

- En spelartyp som passar bra in i vår trupp och som dessutom är gamal saikare. Det känns mycket bra, säger sportchefen Stefan Vikström.

Storfors har också gjort klar med Pontus Wixner som lämnar Piteå IF eftersom han tycker att spel i PIF tar för mycket tid för att kunna kombineras med jobbet.

- Vi vet att han har mycket i sig så det är en riktigt bra förstärkning, säger Vikström.

Wixner gjorde det bra på mittfältet i PIF när han fick chansen i slutet av säsongen.

Som jag skrev tidigare valde Andreas Grimstad Piteå IF istället för Storfors.

Vi kan räkna med att någon saikare blir klar för Piteå inom kort. Flera har varit på provspel och det viskas om ett par övergånger kommande vecka.

 

Infjärdens division 1-lag har värvat Caroline Lindqvist från Piteå IF.

Till sist även gårdagens nyhet. Piteå IF:s herrar plockar in Victor Wiklund från Lillpite. Han är en hårt arbetande mittfältare som är bra på det korta passningsspelet.

Ny Piteåspelare till allsvenskan

Piteå Det händer lite av varje inom Silly Season. Vi kör ett svep.

Elin Bragnum fortsätter i Piteå IF. Viktigt. Yttermittfältaren har trivts utmärkt i Piteås 3-4-3-spel då hon blivit mer involverad i spelet med korta passningskombinationer. Bragnum kan gå mot ett riktigt starkt 2018 om hon får vara skadefri under försäsongen. Jag spådde inför årets säsong att hon skulle hamna i landslaget. Så blev det inte. Jag upprepar det hela inför 2018.

Mer allsvenskt.

Som PIF-fostrade backen Elin Bergkvist berättade för PT tidigare i veckan så hade hon erbjudande om att stanna kvar i IFK Kalmar. Nu är det klart att hon följer med laget upp i damallsvenskan. Ett magiskt 2017, ser redan nu fram emot nästa år och spel i damallsvenskan med IFK Kalmar” skriver hon på Instagram.

Det blir kul att se henne i dubbla möten med PIF nästa säsong.

Älvsby IF tackade som väntat ja till platsen i division 4. Amibitionen har hela tiden varit att gå upp och nu blir det så. Jag utgår från att laget placeras i södra serien och att serieförslagen måste göras om.

Målvakten Jonas Strand fortsätter i Lillpite 2018.

Storfors har gjort klart med Axel Pihl, Axel Johansson och Anton Lundmark som fortsätter i laget nästa säsong. Den sistnämnde backen provspelade med PIF tidigare i höstas.

Anfallaren Tetteh Komey var i samtal med Piteå IF, vilket jag skrivit om tidigare, men han kommer att fortsätta spela i IFK Luleå.

Det meddelades idag, vilket känns helt okej. PIF har enligt uppgift satt lite frågetecken för om Komey har allt det driv som krävs. Som jag ser det ska Piteå bygga långsiktigt. Det handlar om att skapa en grupp bestående av lokalt fostrade spelare som utgör kärnan i verksamheten och sedan spetsa med ett par namn. Att Piteå har Jens Hedström och det nya sportrådet känns som rätt led i det tänket. Traditionellt sett har Piteå inte alltid varit bra på att fånga upp de lokala spelarna som har chansen att få en fin utveckling i klubben. Drömmen är ett PIF i Superettan i framtiden, det är vad som är viktigt. Inte att nå framgångar på kort sikt. Om det så tar tio år eller längre innan PIF är i näst högsta serien är det inga problem. Bara att det kommer.

Det är ett tidskrävande arbete som kommer kräva stor noggranhet, tydlig metodik, skicklighet och uthållighet. Inte bara från PIF utan från andra föreningar i kommunen också. Samtidigt har förutsättningarna aldrig varit så bra som snart, när fotbollshallen kommer och jag tror att Jens Hedström är rätt person att inleda den resan. Rätt beslut måste fattas på vägen och steg ett är att utveckla ungdomsfotbollen (vilket sker genom Pitemodellen), få bättre träningsförutsättningar (fotbollshallen) och att personer på ledande positioner gör långsiktiga val. Det tror jag att Piteå IF och övriga klubbar nu är mer medvetna om tidigare.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar