Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Ren otur för Piteå

Piteå Det finns en sak jag ogillar mer än det mesta annat efter en match. Det här med att förklara ett resultat med ord som tur och otur. Det är att förenkla och reducera det som skett till något obegripligt när fotbollen allt som oftast är helt begriplig. Det som sker gör det av en anledning, det gäller bara att hitta det och inte kamouflera det med ord som tur eller otur.

Ändå är det facket jag tvingas sortera in Piteå-Rosengård i.

Piteå gjorde så mycket rätt - men fick så uselt betalt.

Det här var en oturlig 0-1-förlust.

Piteå gjorde i många stycken en snudd på suverän insats. Laget vann så många duller och hotade gästerna lika mycket som man själv blev sårat. Det mot ett lag rankat sexa i Europa. Det är inte kattpiss, det är förbannat starkt.

Ändå var det inte oväntat.

Rosengård ville inte spela i kylan på LF Arena  och hade sin Champions League-match i veckan i bakhuvudet. Det var tydligt inte bara i laguppställningen.

Piteå small på från första sekund. Josefin Johansson är ingen tekniker eller stor passningsspelare och kommer så aldrig att bli.

Men som kulturbärare och arbetsnarkoman är hennes betydelse överlägsen. Första kvarten var hon enorm. Innan fem minuter hade gått hade kapten slängt sig två gånger om och hänsynslöst offrat sin kropp för att täcka skott. Hon följde upp med att smålla på, vinna dueller och sno boll från stjärnorna i bortalaget. Josefin anförde PIF och PIF följde efter.

Efter att Rosengård varit bättre första tio minuter vann PIF allt mer boll och ofta högt. Det skapade ytor nära mål och chanser och fasta situationer som gav fler chanser.

Andra delen av första halveken och den första av andra var Piteå det bättre laget som skapade mer chanser.

June Pedersen hade en hörna i stolpen, Felicia Karlsson ett skott från nära håll rakt på målvakten och vid ett par röriga situationer framför Rosengårds mål osade det mål för hemmalaget.

Rosengård var inte utspelat, de var bara bleka men även ett sådant sjättelag i Europa kan vara tillräckligt bra för att vinna.

Så kom en hörna, rörig situation och en styrning till 1-0.

Den typ av chans som PIF redan haft två av utan att få in.

Snopet.

Men inte otur.

Den delen kom när Emma Berglund i Rosengård sträckte ut hela armen och täckte ett skott i straffområdet minuterna efter.

Domaren Malin Johansson stod bra placerad men valde att inte döma straff. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att hon inte såg exakt vad som hände. Jag brukar vara restriktiv när det gäller straffar för hands. Många vill ha det så fort bollen tar på en arm eller hand i straffområdet. Men min och regelbokens tolkning är att det ska finnas en medveten bollsökande rörelse med.

Det finns det långt ifrån alltid, Den här gången var det så tydligt att så var fallet.

Domaren tolkade situationen fel. Det var inte Piteås fel - det var otur. För det här var en match där Piteå var värda en kvitteringchans från elva meter och en därefter sannolikt helt öppen match.

Nu blev det inte så.

Otur.

 

Fler resultat: Piteås herrar förlorade borta mot finska TP47 med 1-3. Pontus Sundqvist blev Piteås målskytt.

IFK Arvidsjaur vann en träningsmatch mot Lycksele med 6-2. 

 

 

Rättvist slut i toppmötet

Piteå En intensiv dag är över.

Ni som är prenumeranter följde kanske Skellefteå-Piteå i division 2 som jag och Norrans Roger Lindström kommenterade i tv.

Om inte hittar ni höjdpunkter från matchen och intervjuer på pt.se/sport

Piteå spelade fjärde raka matchen i division 2 utan att vinna. Det har blivit tre kryss och en förlust.

1-1 borta mot serieledaren är inget att skämmas över. Men PIF når inte riktigt upp till samma kvalité som i inledningen av serien.

En anledning är så klart att motståndet är ett annat nu. Skellefteå visste hur de skulle såra PIF längst vänsterkanten i första halvlek där Fredrik Lundgren ofta blev lämnad ensam en mot en. Det var problematiskt för PIF som inte lyckades täcka till den ytan och därmed också släppte in 0-1 då inlägget kom därifrån.

Annars var PIF:s bästa offensiva halvlek den första. När Samuel Naiwo kom rättvänd med fart hände det saker. Då fick Skellefteås försvar problem, inte bara för att målet kom till på det sättet. Annars hade PIF mest inlägg som Skellefteås försvar vann i luftrummet och nickade bort.

Den andra halvleken var ingen höjdare. Lågt tempo, många felbeslut och en mängd inkast, frisparkar och tekniska misstag.

Lagens chanser var när motståndarna schabblade. På det stora hela var 1-1 rättvist.

Skellefteå var mesta vinnaren på resultatet. Laget har mer andrum än Piteå som måste vinna snart om laget ska haka på i toppracet.

 

Piteås damer har förlorat mot damallsvenskans bottenlag Djurgården och nu Kristianstad: 0-1.

Det säger en del om PIF men mycket om damallsvenskan. Inget lag går säkert i någon match. Så är det verkligen. Se på Rosengård. Se på tabellen.

Piteå nådde inte upp till sin fulla kapacitet mot Kristianstad och då blir det förlust i den här jämna serien.

Piteå fick inte igång sitt anfallsspel på naturgräset. Kristianstads mål föregicks av en sämre rensning där Emelie Lövgren tyvärr av misstag hittade Hanna Sandström som i sin tur hittade första krysset. Resultatet var inte orättvist.

Hemmingsmark kryssar vidare i division 3. Fem kryss så här långt. I dag mot Umeå Akademi, 2-2.

Och slutligen så vann Assi med 2-1 mot Umeå IK hemma. Det såg inte många komma för tio år sedan, eller tio månader...

Bästa tänkbara besked

Piteå Vissa besked är inte överraskande. Men ändå så oerhört viktiga.

Stellan Carlsson stannar i Piteå tre år till.

Det blev visst julafton redan i dag för Piteå IF.

Carlsson kom 2012 som ett helt okänt namn i Norrbotten.

Han är nu fem år senare etablerad som Sveriges kanske bästa damtränare. Med honom har Piteå med små resurser gått från att vara bottenlag till medaljgäng. Hans taktiska skicklighet, förmågan att föra ut sin idé till spelarna och att utveckla sina adepter är bevisad flera gånger om.

Det här var bästa tänkbara besked för Piteå IF:s supportrar.

Här utvecklar jag mina tankar djupare.

 

 

Rättvis vändning av PIF

Piteå En lång arbetsdag är snart över. Men först lite om Piteå-Vittsjö 2-1.

Några noteringar i kortform.

Damallsvenskan kommer att bjuda på många jämna, tajta matcher det här året och säkert en hel del oväntade resultat. Serien känns tajtare än på mycket längre.

PIF gjorde en bra insats utan att nå sin allra högsta nivå.

Piteå är bra på att jobba fast bollarna upp och på så sätt få hörnor och frisparkar. PIF hade 10-0 i hörnor när Julia Karlernäs nickade in första bollen. Det säger en del. PIF är bra på att skapa sådana lägen, det är ingen slump utan utstuderat. PIF vill ha många fasta situationer.

Kvalitén på sista passet kunde vara bättre samtidigt som Vittsjö var bra på att försvara sig och vinna bollarna i eget straffområde.

Segern innebär att Piteå är på medaljplats som fyra och bara en poäng efter Rosengård som är trea.

PIF är fortsatt stabilt och har släppt in näst minst mål i serien. Inte oväntat men starkt. Organisationen sitter som vanligt.

Julia Karlernäs. Tre nickmål ifjol. Tre hittills i år.

Starkt av PIF att lyckas vända och ja jag tycker det var rättvist. PIF var det bättre lag.

 

 

 

 

 

En analys av PIF

Piteå Piteå hade en mycket  bra start på division 2.

Fyra raka segrar.

Bra offensiv - tät defensiv.

Jag sa då att vi väntade på det riktigt stora testet. Vi hade inte fått se lagets försvar ställas mot vasst motstånd.

Det fick vi i dag mot Hudiksvall (0-1). Piteå hade klara problem defensivt i en svängig match där båda lagen prioriterade det offensiva framför kontrollerade spelet.

Piteås försvar gjorde en rad misstag och Fredrik Lundgren och Tomas Adell fick reda upp många situationer. Backarna Robert Hammarstedt och Pontus Sundqvist har setts bättre. Båda kan mer också. Hammarstedt är precis tillbaka från skada och har inte riktigt matchtajmingen just nu som det verkar. Men med mer träning i kroppen är han en mycket bra division 2-back. Det kommer visa sig.

Sundqvist som har överträffat förväntningar tidigare under säsongen, hade jobbigt när han var sen med rensningarna i ett par dueller.

Samtidigt hade PIF en för offensiv prägel på mittfältet som gjorde försvaret sårbart. Den agressive bollvinnaren saknades. Samuel Naiwo och Alex Naylor har sina styrkor främst i det offensiva spelet. Där är de riktigt bra. Naylor hade några underbara framspelningar och krossbollar i dag som betyder mycket för Piteås offensiv. Men Piteå lyckades inte uttnyttja det samtidigt som laget blev lite framtungt, vilket försvaret fick lida för då man åkte på omställningar och mittfältet vann för lite boll framför backlinjen.

Piteå kan helt klart vinna mot alla lag i serien. Men då gäller det att täppa till bättre bakåt och höja kvalitén i det avgörande lägena framåt. Där var PIF inte i dag.

Inför helgen

Piteå Ny helg - nya matcher.

Vi kör en liten runda.

Piteå IF:s damallsvenska lag var verkligen bättre mot Kopparberg/Göteborg, 2-2, förra helgen.

Nu kommer Vittsjö till LF Arena. Ett lag PIF har klar plusstatiskt på senaste åren. Tre raka segrar kan vi notera.

Piteå spelar söndag och som det ser ut just i skrivande stund saknas inga spelare i PIF.

Laget har en jättechans att vinna, men samtidigt är serien väldigt jämn. Det är som väntat många tajta och tuffa matcher i serien och det blir intressant att se om PIF kan göra mål på andra sätt än via inlägg, även om det är antalet mål som räknas inte hur det går till. Känslan är att PIF vinner med uddamålet 1-0.

Laget får se upp med Linda Sällström som satt fem mål i serien.

Formen för Piteås herrar har gått ner efter en mycket bra säsongsinledning. Det har blivit två raka kryss i serien och förlust mot Kalix senast i cupen när PIF hade bytt ut drygt halva startelvan.

Joakim Olofsson, sjuk, och Pontus Wixner som är skadad i baksidan av låret saknas i Piteå mot Hudiksvall.

De kommande veckorna blir mycket intensiva och viktiga. Det är nu vi får veta om Piteå har kraften att hänga med och utmana i toppen. Redan på torsdag väntar Skellefteå borta. Ett riktigt tungväktarmöte som vi tv-sänder på pt.se, mer om det om några dagar.

Storfors herrar imponerade i 1-0-segern över Bergnäset i division 3.

Saik spelar en bra passningsorienterad fotboll. Nu väntar Sandvik hemma. Gissar på en målsnålmatch med bra poängchanser för Saik.

Hemmingsmark har tappat i slutet av flera matcher. Tre kryss och en förlust är inte vad laget hade hoppats på. Nu väntar serietvåan Notviken hemma. Gräspremiär på Hifton som alltid är tidigt spelklar.

Storfors damer har en seger i division 1 men har ryckt upp sig efter den hemska starten med två storförluster. Nu väntar Östersund borta. Ett möte mellan tabellens två sista lag. En lång resa väntar för Saik.

 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar