Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Ren otur för Piteå

Piteå Det finns en sak jag ogillar mer än det mesta annat efter en match. Det här med att förklara ett resultat med ord som tur och otur. Det är att förenkla och reducera det som skett till något obegripligt när fotbollen allt som oftast är helt begriplig. Det som sker gör det av en anledning, det gäller bara att hitta det och inte kamouflera det med ord som tur eller otur.

Ändå är det facket jag tvingas sortera in Piteå-Rosengård i.

Piteå gjorde så mycket rätt - men fick så uselt betalt.

Det här var en oturlig 0-1-förlust.

Piteå gjorde i många stycken en snudd på suverän insats. Laget vann så många duller och hotade gästerna lika mycket som man själv blev sårat. Det mot ett lag rankat sexa i Europa. Det är inte kattpiss, det är förbannat starkt.

Ändå var det inte oväntat.

Rosengård ville inte spela i kylan på LF Arena  och hade sin Champions League-match i veckan i bakhuvudet. Det var tydligt inte bara i laguppställningen.

Piteå small på från första sekund. Josefin Johansson är ingen tekniker eller stor passningsspelare och kommer så aldrig att bli.

Men som kulturbärare och arbetsnarkoman är hennes betydelse överlägsen. Första kvarten var hon enorm. Innan fem minuter hade gått hade kapten slängt sig två gånger om och hänsynslöst offrat sin kropp för att täcka skott. Hon följde upp med att smålla på, vinna dueller och sno boll från stjärnorna i bortalaget. Josefin anförde PIF och PIF följde efter.

Efter att Rosengård varit bättre första tio minuter vann PIF allt mer boll och ofta högt. Det skapade ytor nära mål och chanser och fasta situationer som gav fler chanser.

Andra delen av första halveken och den första av andra var Piteå det bättre laget som skapade mer chanser.

June Pedersen hade en hörna i stolpen, Felicia Karlsson ett skott från nära håll rakt på målvakten och vid ett par röriga situationer framför Rosengårds mål osade det mål för hemmalaget.

Rosengård var inte utspelat, de var bara bleka men även ett sådant sjättelag i Europa kan vara tillräckligt bra för att vinna.

Så kom en hörna, rörig situation och en styrning till 1-0.

Den typ av chans som PIF redan haft två av utan att få in.

Snopet.

Men inte otur.

Den delen kom när Emma Berglund i Rosengård sträckte ut hela armen och täckte ett skott i straffområdet minuterna efter.

Domaren Malin Johansson stod bra placerad men valde att inte döma straff. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att hon inte såg exakt vad som hände. Jag brukar vara restriktiv när det gäller straffar för hands. Många vill ha det så fort bollen tar på en arm eller hand i straffområdet. Men min och regelbokens tolkning är att det ska finnas en medveten bollsökande rörelse med.

Det finns det långt ifrån alltid, Den här gången var det så tydligt att så var fallet.

Domaren tolkade situationen fel. Det var inte Piteås fel - det var otur. För det här var en match där Piteå var värda en kvitteringchans från elva meter och en därefter sannolikt helt öppen match.

Nu blev det inte så.

Otur.

 

Fler resultat: Piteås herrar förlorade borta mot finska TP47 med 1-3. Pontus Sundqvist blev Piteås målskytt.

IFK Arvidsjaur vann en träningsmatch mot Lycksele med 6-2. 

 

 

Klara övergångar

Piteå Piteå IF värvar Markus Fahlgren-Hällström från Storfors.

Den långa yttermittfältaren eller forwarden gjorde två mål i internmatchen i oktober där PIF hade bjudit in spelare från kommunen.

Fahlgren-Hällström hör till skaran i Saik som tränade absolut mest senaste säsongen men han fick inte förtroendet från start i alla matcherna. Nu blir det ett rejält kliv upp att försöka ta plats i Piteå i division 2.

Även om jag utifrån matcherna jag såg med Saik senaste säsongen tycker att han kan få ut mer än vad som blev fallet, så har han intressanta egenskaper i framförallt sin fysik och blir spännande att följa kommande åren.

 

Infjärdens division 1-lag har gjort två bra värvningar från Storfors varifrån Elin Wikgren och Anna Landfors hämtas. Två bra val av ISK som kommer att stärka laget än mer. Infjärden borde ha fina förutsättningar att klara sig bra i division 1. Mittenlag?

 

Anfallaren Andreas Olofsson har förlängt kontraktet med Lillpite IF.

 

Till sist är Ronja Aronsson nu officiellt också klar för Piteå IF.

Vändningen - Piteå tar backen

Piteå Här är Piteå IF:s senaste nyförvärv: Anton Lundmark från Storfors.

Den talangfulle 18-årige backen presenterades nyligen som klar för Saik.

Men när Piteå IF kom med en förfrågan valde han att gå till PIF.

- Anton har överraskat positivt under sina två provspel. Vi har också kikat på Storfors matcher och han är en stabil försvarsspelare med bra fysiska egenskaper. Han är stark i kroppen, snabb och svårpasserad. Samtidigt har han också övertygat i de tekniska momenten, säger Piteås sportchef Jens Hedström.

- Vi ser stor potential i honom, fortsätter Hedström.

Apropå Jens Hedström. Nu är det klart att han Johnny Landgren och Viktor Åström kommer att vara tränare för Alterdalen i division 4 kommande säsongen. Hedström kommer även att spela.

- Det gäller att passa på medan man har några år kvar i kroppen, säger han.

Tillbaka till Piteå och Storfors. Det har viskats om ett spelarbyte mellan föreningarna. PIF släppte igår Samuel Flodin och det är föga förvånande om han hamnar i Saik.

 

Så en nyhet jag såg på norran.se. Elin Johansson, den förra PIF-mittfältaren, är klar för Morön.

En viktig förlängning

Piteå Alldeles för mycket annat gjorde att det blev en lång dag igår men ingen uppdatering här.

Vi kör nu.

Josefin Johansson är klar för Piteå IF. Inte för en säsong utan för två.

Viktigt!

Johansson personifierar mer än någon annan Piteås filosofi. Hon leder genom exempel och att hitta en bättre representat för Piteås kombination av taktisk skicklighet, ödmjukhet inför uppgiften och hårda arbete låter sig inte finnas.

I en värld av kontrakt på ett år eller 1+1 så är det här viktigt för PIF ett lag vars framgångar också bygger på att stabilitet och att få alla kuggar att gå in i varandra.

Att Frida Abrahamsson lämnar var inte förvånande. Efter fyra säsonger har hon ännu inte fått det riktigt genombrottet. Speltiden i år har varit något mindre än förra säsongen och jag förstår att hon vill söka sig till en klubb där hon får en större roll.

Från årets trupp är det Moa Öhman och Ronja Aronsson som är frågetecken. Det ryktas att Aronsson har andra allsvenska ögon på sig och en flytt går inte att utesluta.

Det Piteå behöver få in i sin trupp är främst en forward.

PIF var som bäst när laget lirade 3-4-3 och utifrån det är det tunt på anfallssidan. Nina Jakobsson, Madelen Janogy och Cecilia Edlund är bra namn, men för få. Säsongen är lång och det kommer inte gå att nöta på tre spelare hela den tiden. Elin Bragnum kan visserligen flyttas upp men Piteå behöver en till forward. Helst en vass djupledslöpare som är tuff i närkamperna och kan kombinera Felicia Karlssons hårda press på backlinjen med att göra fler mål än henne. Mimmi Larsson och Pauline Hammarlund som hade stått högst upp på min lista har redan gjort klart med sina klubbar. Blir intressant att se var PIF vänder sig.

I övrigt behöver ett par till namn komma in i truppen. Försvinner Moa Öhman och Ronja Aronsson pratar vi ytterligare ett par.

 

Förra PIF-spelaren Irma Helin lämnar Linköping för Djurgården. Att hon skulle hamna där igen var en rejäl lågoddsare. Nu gäller det att bli helt kvitt alla skadeproblemen och då kan Helin lyfta igen. Bolltrollaren har mycket i sig.

 

Piteås herrar flyttar upp Petter Westerlund och han gjorde mycket bra ifrån sig den senaste säsongen så det var väntat. Däremot lämnar Samuel Flodin.

Piteås trupp just nu: Joachim Olofsson, Johan Hedström, Richard Nordlund, Pontus Sundqvist, Elvis Mani, Andreas Grimstad, Samuel Flodin, Simon Jamehdar, Robert Lidström, Alex Naylor, Victor Wiklund, Anton Norén.

Det är på pappret just nu en klart svagare trupp än ifjol. Joel Edström, Samuel Naiwo, Fredrik Lundgren (Luleå), Tomas Adell (dito), Moses Duckrell och Kraig Rochester, Gustav Nordh är alla exempel på namn som saknas. Men vi vet hur det såg ut ifjol före nyår. Prio är i alla fall att få klart med nya tränare.

 

Storfors herrar har gjort klart med målvakten Ludvig Boman samt Patrik Berg och Hampus Hedqvist som fortsätter i laget.

Storfors värvar målskytten

Piteå Isak Olofsson gjorde tio mål för Hemmingsmark i division 3 i år.

Som bloggen har berättat tidigare var Storfors intresserat av honom.

Nu är överången klar. Olofsson vänder tillbaka till Saik.

- En spelartyp som passar bra in i vår trupp och som dessutom är gamal saikare. Det känns mycket bra, säger sportchefen Stefan Vikström.

Storfors har också gjort klar med Pontus Wixner som lämnar Piteå IF eftersom han tycker att spel i PIF tar för mycket tid för att kunna kombineras med jobbet.

- Vi vet att han har mycket i sig så det är en riktigt bra förstärkning, säger Vikström.

Wixner gjorde det bra på mittfältet i PIF när han fick chansen i slutet av säsongen.

Som jag skrev tidigare valde Andreas Grimstad Piteå IF istället för Storfors.

Vi kan räkna med att någon saikare blir klar för Piteå inom kort. Flera har varit på provspel och det viskas om ett par övergånger kommande vecka.

 

Infjärdens division 1-lag har värvat Caroline Lindqvist från Piteå IF.

Till sist även gårdagens nyhet. Piteå IF:s herrar plockar in Victor Wiklund från Lillpite. Han är en hårt arbetande mittfältare som är bra på det korta passningsspelet.

Ny Piteåspelare till allsvenskan

Piteå Det händer lite av varje inom Silly Season. Vi kör ett svep.

Elin Bragnum fortsätter i Piteå IF. Viktigt. Yttermittfältaren har trivts utmärkt i Piteås 3-4-3-spel då hon blivit mer involverad i spelet med korta passningskombinationer. Bragnum kan gå mot ett riktigt starkt 2018 om hon får vara skadefri under försäsongen. Jag spådde inför årets säsong att hon skulle hamna i landslaget. Så blev det inte. Jag upprepar det hela inför 2018.

Mer allsvenskt.

Som PIF-fostrade backen Elin Bergkvist berättade för PT tidigare i veckan så hade hon erbjudande om att stanna kvar i IFK Kalmar. Nu är det klart att hon följer med laget upp i damallsvenskan. Ett magiskt 2017, ser redan nu fram emot nästa år och spel i damallsvenskan med IFK Kalmar” skriver hon på Instagram.

Det blir kul att se henne i dubbla möten med PIF nästa säsong.

Älvsby IF tackade som väntat ja till platsen i division 4. Amibitionen har hela tiden varit att gå upp och nu blir det så. Jag utgår från att laget placeras i södra serien och att serieförslagen måste göras om.

Målvakten Jonas Strand fortsätter i Lillpite 2018.

Storfors har gjort klart med Axel Pihl, Axel Johansson och Anton Lundmark som fortsätter i laget nästa säsong. Den sistnämnde backen provspelade med PIF tidigare i höstas.

Anfallaren Tetteh Komey var i samtal med Piteå IF, vilket jag skrivit om tidigare, men han kommer att fortsätta spela i IFK Luleå.

Det meddelades idag, vilket känns helt okej. PIF har enligt uppgift satt lite frågetecken för om Komey har allt det driv som krävs. Som jag ser det ska Piteå bygga långsiktigt. Det handlar om att skapa en grupp bestående av lokalt fostrade spelare som utgör kärnan i verksamheten och sedan spetsa med ett par namn. Att Piteå har Jens Hedström och det nya sportrådet känns som rätt led i det tänket. Traditionellt sett har Piteå inte alltid varit bra på att fånga upp de lokala spelarna som har chansen att få en fin utveckling i klubben. Drömmen är ett PIF i Superettan i framtiden, det är vad som är viktigt. Inte att nå framgångar på kort sikt. Om det så tar tio år eller längre innan PIF är i näst högsta serien är det inga problem. Bara att det kommer.

Det är ett tidskrävande arbete som kommer kräva stor noggranhet, tydlig metodik, skicklighet och uthållighet. Inte bara från PIF utan från andra föreningar i kommunen också. Samtidigt har förutsättningarna aldrig varit så bra som snart, när fotbollshallen kommer och jag tror att Jens Hedström är rätt person att inleda den resan. Rätt beslut måste fattas på vägen och steg ett är att utveckla ungdomsfotbollen (vilket sker genom Pitemodellen), få bättre träningsförutsättningar (fotbollshallen) och att personer på ledande positioner gör långsiktiga val. Det tror jag att Piteå IF och övriga klubbar nu är mer medvetna om tidigare.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar