Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Tankar efter PIF-Bajen

Piteå Piteå tappade poäng mot Hammarby (3-3). Det var inte ett långskott. Det var två.

Tävlingsmatcher i februari. Piteå IF har jobbat hårt genom Stellan Carlsson för att få igenom konceptet med ett gruppspel i Svenska Cupen den tid på året när du tvingas pulsa genom en meter snö om du tar genvägen till arenan. Inte heller när serierna drar igång i april är lagen absolut toppslag. Det kommer senare. Att cupspelets start läggs en månad efter den gemensamma träningen inletts säger naturligtvis en del om cupens status. Damallsvenskan är viktigast.

Sanningen kvarstår ändå. Piteås bästa chans till en nationell titel är cupen. I en serie över 22 omgångar krävs mer för att bli mästare. Ju färre matcher, desto större chanser att skrälla. Piteås chans att slå Rosengård, Linköping och Eskilstuna är större i en match än över dubbla möten där andra resultat också ska in i ekvationen.
När förra säsongen avslutades var PIF seriens formstarkaste lag. En bra vinter gjorde att laget kunde behålla det viktigaste och addera med intressanta namn. Det gjorde PIF till en guldutmanare.
Första veckan 2018. Be mig plocka ut Piteås tre bästa spelare kommande säsongen och svaret hade landat på givna Faith Ikidi, samt fjolårshöstens rakter Elin Bragnum och Madelen Janogy. Bäst är inte alltid samma som mest betydelsefulla, men jag hade landat på den här trion. Några veckor senare är samtliga skadade.
Mötet mot Hammarby kan därför defineras lika mycket utifrån vilka som var på planen som utanför den.
Hur skulle Piteå klara sig utan en mittback i världsklass och sina två främst utpräglade kreatörers fart och teknik?
Svaret blev inte entydigt.
Oavsett vilka PIF sätter på planen finns en grundram. Förhållningssätt och principer som styr spelet mer än enskilda individer. I det ligger framgångarna.
På Arcushallens studsiga, snabba matta gäller framförallt en sak.
Sätt motståndarnas försvar i arbete. Pressa. Det är svårt att anfalla, men ofta än svårare att försvara på mattan där bollen studsar runt. På det stora hela, och framförallt inledningsvis, visade PIF upp just det. Precisionen i inläggen skapade en mängd chanser. June Pedersen prickade, ribban, stolpen och hade totalt tre bollar alldeles vid mållinjen med sina hörnor.
PIF fick två mål bortdömda, Josefin Johansson kom i andravåg och sköt utanför tre gånger om, Ronja Aronsson vände och vred och avslutade. Julia Karlernäs och Nina Jakobsson nickade, men inte i mål.
Piteå skapade ett tiotal bra lägen i den här matchen. Mycket bra. Tre mål var utifrån lägena i underkant, men inte svagt, och det är där någonstans vi landar i slutsatserna. Piteå skapade mycket och på sättet det går att förvänta sig, främst genom inlägg.
June Pedersen som brukar sätta ungefär varannan straff gjorde nu mål. Julia Karlernäs fick drömträff till 2-1 och Johanna Antti räddade poäng till 3-3 efter inlägg Pedersen, nick Karlernäs och retur från målvakten. Två fasta situationer. Ett långskott. Jag hade gärna sett att Piteås forwardar kunde utmana, slå sin spelare och sätta bollen. Det såg vi inte.
Hammarby satte två långskott. Rena drömträffarna. Det lär inte hända igen. Laget fick väldigt bra utdelning, samtidigt missade Piteå lite i markeringarna vid ett mål, kunde tagit andrabollen vid ett och bjöd på för stor löpyta längs kanten vid ett annat.
Studsig plan. Saker att fila på. Piteå saknade Ikidis aura, Bragnum och Janogys driven mot en. Något annat hade varit oväntat. Två är snart tillbaka. Det här kommer bli bra i slutändan.

Helgens matcher

Piteå 5-0 för damerna mot Storfors pojklag.
4-2 för herrarna mot Boden.
Det blev en fin helg för Piteå IF:s representationslag.
Damerna skulle ha spelat en semifinal i Svenska Cupen i helgen. Så blev det inte efter 1-1-uttåget mot Djurgården förra helgen.
Saiks killar kunde inte bjuda på något motstånd av allsvensk kvalité. Det blev väldigt mycket anfallsspel och en annan fotboll än i högsta serien, men PIF fick i alla fall möjlighet att spela en match.
Julia Karlernäs gjorde två mål. June Pedersen straff, Selina Henriksson långskott och Linnea Selberg, via en motståndare, var övriga målskyttar.
Motståndets karaktär gör det svårt att dra stora slutsatser. Men PIF gjorde åter mål på fasta situationer, hörna och straff. Men jag tycker att laget kunde ha satt ännu fler bollar efter inspel och inlägg i första halvleken. Servarna var så pass bra. Där hade jag gärna sett PIF vara lite mer skarpt i straffområdet.

Amerikanskan Jo Blankenship tillför offensiva kvalieer. Hon har bra bollmottagningar, vänder upp fint med boll och hade öppnande skarvningar och passningar. Men jag ville se henne testas mer defensivt än vad som skedde i den här matchen där Cajsa Andersson i målet fick hoppa runt för att hålla värmen i första halvleken.
PIF pressade högt och vann duellerna. Att lyckas med det spelet mot allsvenskt motstånd kommer att vara en nyckel för att lyckas i år precis som det var under stora delar av förra säsongen.

Piteås herrar föll mot Boden i Arnes Bil cup. På LF Arena mot samma motstånd var PIF klart bättre. Det blev seger med 4-2 och Piteå inledde med en mycket fin första halvlek.
Hemmalaget vann duellerna, bland annat genom lagets egen N´Golo Kanté, Victor Wiklund, och kontrollerade matchen. Laget har en offensiv löpvillig kvartett längst fram och det är inte lätt för motståndarna att hålla ordning på Joel Edström, Johannes Lidström, Gustav Rönnbäck-Wallin och Samuel Naiwo.
Boden gav Alex Naylor för mycket tid och utrymme på mittfältet och när han får det hotar hans passningar mot alla lag. När Samuel Naiwo också gavs utrymme att löpa loss på passningarna så sårar det direkt alla lag på den här nivån.
Boden behöver lära sig av det misstaget. Piteå gjorde en mer än godkänd träningsmatch och vann klart välförtjänt. Naylor och Naiwo hade en fot med i mycket.
PIF hade en offensiv tyngd i laget under förra säsongen och det känns likadant just nu. Den största utmaningen blir att hålla försvaret tillräckligt starkt och stabilt samtidigt som offensiven inte påverkas negativt. Tomas Adell och Fredrik Lundgren är kännbara tapp.
Målen: Alex Naylor (straff sedan Lidström fällts), Samuel Naiwo, Johannes Lidström, Joel Edström.

Storfors herrar föll med 1-3 mot IFK Luleå i Arcushallen.

Infjärdens division 1-damer vann med 6-1 mot seriekollegan Myckle på LF.

Så bra är Piteås lagdelar

Piteå Piteå IF:s damer åkte svidande ur Svenska Cupen efter Djurgårdens kvittering i sista sekunden. Det går inte att skylla på otur. PIF hade visserligen Julia Karlernäs utvisad men sjönk ner alldeles för långt mot det egna straffområdet. Det var påtaglig panik i flera situationer när bollen skulle bort. Målet hängde verkligen i luften och att det kom var inte orättvist.
Frågan är om inte PIF skulle ha flyttat upp Ikidi på mittfältet i slutet för att kunna möta motståndarna högre upp och inte falla så långt ner som nu blev facit. Det håller aldrig sällan någon längre stund.
Ungefär en månad kvar till seriepremiären. Här är statusen just nu.

Piteås trupp.
Målvakter: Moa Öhman, Cajsa Andersson.
Kommentar: Andersson imponerade mot Djurgården i närspelet där hon kom ut och tajmade rätt. Lugn, stabil målvakt och Öhman har tagit kliv framåt. Finns ingen anledning till oro.


Backar: June Pedersen, Lena Blomkvist, Faith Ikidi, Emelie Lövgren, Linnea Selberg, Moa Similä.
June Pedersen var mycket bra mot Djurgården och hennes hörnor lika farliga som vanligt. Lena Blomkvist hade ett misslyckat bakåtpass, men var annars mycket stabil och läste spelet rätt. Fortsätter på det hon byggde upp förra hösten.

Ikidi är inte i full form än efter skadan. Syntes bland annat i duellen när hon kunde fått straff emot sig mot DIF. Emelie Lövgren kommer vara bra som vanligt om kroppen håller ihop. Totalt sett ser det bra ut.

Mittfältare: Jo Blankenship, Ronja Aronsson, Johanna Antti, Selina Henriksson, Julia Karlernäs, Ellen Löfqvist, Linn Viklund.
Karlernäs har varit mycket stark i duellspelet flera matcher. Viktig. Aronsson kommer fram ännu mer offensivt. Löfqvist gör sitt stora jobb i det tysta.

Selina Henriksson har bra spelförståelse och kombinationsspel med centrala mittfältet. Ojämn i Umeå ifjol, kan hon hålla jämnheten i en serie högre upp är hon ett klart plus. Antti har spelat lite senaste åren och behöver nog mer tid för anpassning. Blankenship såg lite ovan ut i försvarsspelet i sitt inhopp mot DIF och stötte bort sig någon gång. Bra fötter och steg. Kommer blir ett fint tillskott när hon hunnit anpassa sig och tränat ordentligt.

Anfallare: Madelen Janogy, Elin Bragnum, Ceclia Edlund, Andrea Norheim, Nina Jakobsson.

Janogy och Bragnum skadade. Mycket värt om de kan komma tillbaka i bra form tidigt. Bryter mönster. Jakobsson ett klart utropstecken mot DIF. Har styrkan, huvudspelet och drivet med boll. Behöver våga ta fler avslut. Kan gå mot sin bästa säsong. Edlund jobbar stenhårt i båda riktningarna, har haft tuffare i Arcus när det gäller att slå sin motståndare. Troligtvis inte gynnad av den snabba mattan. Norheim som bäst i straffområdet där hon fint hittar ytorna och avsluten.

 

Piteås herrar har gjort klart med Samuel Naiwo. Det tog lång tid. Engelsmannen fick i slutändan inte de bud högre upp från divisionssystemet som han hade hoppats. Om han blir helt kvitt sin vadskada kommer Naiwo att göra en riktigt bra säsong och stå för en mängd mål och assist. Han tillhör inte den kategori lokala spelare som PIF vill satsa på, samtidigt är det en spelare som var länets sannolikt bäste ifjol och har en självklar plats i startelvan och höjer nivån och skapar en bättre träningsmiljö för hela gruppen.

 

Lillpite som vill upp i division 3 har värvat. Linus Thunström från Eskilstuna är klar för laget.

Öjebyn har värvat den tidigare pålitliga målskytten Viktoria Olovsson som är tillbaka i laget. Öjebyn vann för övrigt med 1-0 mot Norrsken i helgen.

Hemmingsmark har plockat in Erik Andersson och Erik Westerlund i laget. Duon har tidigare spelat i HIF. Backen Marcus Jonsson, tidigare i Munksund och Storfors, är också klar.

Nya provspelare i PIF

Piteå Piteå IF:s fotbollsherrar vann och förlorade i helgen. Det skedde med två nya provspelare i laget.
Det blev dubbla matcher i helgen.
Först seger mot Bergnäset med klara 6-0.
– Alla i startelvan fick 90 minuter, säger tränaren Jeppe Maurtizson.
Målen gjordes av Johannes Lidström 3, Samuel Naiwo, Alex Naylor och Joel Edström.
Det är fortfarande oklart om engelsmannen Naiwo kommer att spela med Piteå.
Han vill själv helst spela högre upp, men fjolårets bästa spelare i länet har inte klart med någon klubb än och har nu spelat flera matcher för PIF.
– Vi får se om han blir kvar, säger Marutizson.
Mot Bergnäset gjorde PIF en av säsongens hittills bästa insatser.
– Vi gör det bra i anfallsspelet där vi kom bättre i djupled än tidigare, vi höll också ett högre tempo och lyckades med vårt presspel vinna bollen högt upp. Så det var också bättre, säger en nöjd Mauritzson.
När Piteå dagen efter spelade mot Notviken var det ett helt annat lag PIF ställde på planen. En mängd spelare från juniorlaget fick chansen och svarade för bra insatser.
A-lagsspelaren Andreas Grimstad drog på sig två gula kort och blev utvisad med en stor del av matchen kvar.
Piteå förlorade med 3–5 sedan nyförvärvet Markus Fahlgren-Hällström satt två bollar och Gustav Nordh en, efter en egen dribblingsprestation följt av snyggt avslut.
PIF testade ett par nya spelare. Joseph Virtala som tidigare har spelat i Storfors har nyligen kommit tillbaka från USA och fick chansen.
William Rönnlund, mittback från Moröns numera nedlagada division 2-lag, var också med.
– De har tränat med oss ett tag och nu ska vi utvärdera hur det har gått så får vi se om det blir någon fortsättning för killarna.
Vill ni ha in fler spelare i laget?
­– Det är inget måste att vi utökar truppen, men det här var ett bra tillfälle att testa killarna. Vi kommer att sätta truppen snart, säger Jeppe Maurtizson.

Kylslagen premiär

Piteå Matchspelet på LF Arena är igång.

Piteås herrar spelade 2-2 mot IFK Umeå. Gästerna kvitterade efter en omställning i slutsekunderna. Onödigt.

Träningsmatcher handlar även om att kunna stänga en match. Det klarade inte Piteå. Nu blev laget lite utspritt i slutsekunderna, istället för tajta.

En summering i kortform.

Piteå vill även med Jeppe Mauritzson spela en passningsorienterad bollinnehavsfotboll med bollen på backen.

Hemmalaget ägde mest boll, tryckte upp ytterbackarna högt vilket gästerna utnyttjade i omställningar och en del diagonalbollar mellan ytterback som var högt upp och innerback. Så vid 1-0 när Robert Lidström, Infjärden ifjol och Piteå två år sedan, sprintade loss och placerade in bollen. Lidström skulle naturligtvis tillhöra PIF om intresset fanns och han bodde i Piteå. Hans inhopp mot Dalkurds för tre år sedan är fortfarande en av de bästa herrinsatserna senaste åren i den lokala fotbollen.

Piteås 1-1 gjordes av Gustav Rönnbäck-Wallin som tajmade rätt i straffområdet när Samuel Naiwo hade bollen för första gången efter sitt inhopp och spelade in. Återstår att se om Naiwo blir kvar. Han har ju sökt ett lag högre upp i seriesystemetunder hela försäsongen. Men tiden för det blir allt mindre.

Det var Svennisbyten med fem på en gång för Piteå precis innan 1-1-målet.

Erik Westbom, tidigare Munksund och Piteå, var lagkapten i Umeå.

Alex Naylor, en av de många inhopparna med 30 minuter kvar, placerade in 2-1 för Piteå.

Nio minusgrader (vissa trivdes mer än andra) och det är fortfarande rätt tidigt på säsongen. Vi ska inte dra några stora växlar här utan återkomma till närmare spelar- och spelanalyser lite längre fram.

 

Där kom svaren

Piteå Som jag skrev tidigare så var Piteås värvning av en central mittfältare oväntad. Nu kom svaret på varför det skedde.

Josefin Johansson är gravid. Ett avbräck såklart. Hon är laget personifierat mer än någon annan. 

Nu finns Jo Blankenship, Ellen Löfqvist och Julia Karlernäs som centrala mittfältare. Det ser starkt ut på positionen ändå, trots Josefins avhopp.

 

Det är över en månad sedan fotbollshallen stod klar. Än är det lite snö och is på planen. Som kommer fylla sitt syfte en månad den här vintern, men det är fyra månader sedan den skulle vara spelklar...

LF Arena hann blir klar först. Den är helt grön.

- Vi kunde ha spelar där igår redan, säger Piteås målvaktstränare Peter Bergstedt. 

Cupmatchen mot Djurgården blir i Arcus. Varseltiden för arenabyte har gått ut. 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 34
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar