DEBATT Stödet för en ny svensk folkomröstning om EU-medlemskapet växer kraftigt. Fyra av tio svenskar vill följa britterna ut ur stormaktsunionen. Syftet med EU var klart från början. 1988 skrev den ansedda tyska tidningen Der Spiegel att de ”sociala och demokratiska framsteg” som vissa länder uppnått ”kommer under trycket av de frigjorda marknadskrafterna att smälta samman till ett minimum på den internationella konkurrenskraftens altare.”

I över två årtionden har EU malt sönder trygghet och välfärd i Sverige. Konsekvenserna syns överallt. Företagens import av billig arbetskraft undergräver trygghet och rättigheter ute på jobben. Klyftorna mellan glesbygd och de EU-sanktionerade storstadskärnorna växer. Välfärd och trygghetssystem urgröps och förfaller. Gangsterkrigen vore otänkbara utan det faktum att EU har raserat landets gränsskydd med inflöde av vapen och knark som resultat. Och EU-eliterna i öststaterna, som samlat pengar på hög, kan exportera sina fattiga medborgare ut ur sina länder och dessa sitter och tigger utanför var och varenda affär.

EU-motståndet växer inte på grund av att människor är dåligt insatta i EU-frågor. Tvärtom är det människors egna erfarenheter av vad EU innebär som gör att allt fler vill lämna. Det växande EU-motståndet ger hopp för framtiden. Ett bättre och tryggare Sverige kan bara byggas bortom EU-medlemskapet.