ledare Sommaren 2016 kom beskedet om att statliga Vattenfall har planer på att flytta sin fakturahantering från Jokkmokk. Det handlar om 40 tjänster, vilket vore en dramatisk förändring för arbetsmarknaden i lilla Jokkmokk.

Som en jämförelse: Det är som om Huddinge kommun i ett slag skulle förlora ett stort företag med 850 anställda.

Följaktligen väckte avslöjandet ilska och oro i Jokkmokk. Snabbt inleddes ett intensivt påverkansarbete mot Vattenfall och regeringen. S-kommunalrådet Robert Bernhardsson och S-riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli uppvaktade näringsminister Mikael Damberg (S) 22 augusti. Landshövdingen Sven-Erik Österberg och andra engagerade sig.

Opinionsbildningen och det regionala fotarbetet tycks ha gett resultat. Nu säger Christer Ljunggren, vd för Vattenfall Vattenkraft, att Vattenfall kommer att ersätta de 40 tjänster som eventuellt flyttar från Jokkmokk.

"Det visar att Vattenfall tar ett ansvar för en kommun som är väldigt viktig för Vattenfall”, understryker han.

Det är ett välkommet besked för Jokkmokk. 40 förlorade jobb hade varit en stenhård smäll för en redan utsatt glesbygdskommun.

Vattenfalls tydliga utfästelse betyder även att Damberg och regeringen slipper en besvärande diskussion.

Efter regeringsskiftet 2014 har en lång rad regeringsföreträdare, inklusive statsminister Stefan Löfven, uttalat sig för att förstärka den statliga närvaron i hela landet. En kraftig neddragning av Vattenfalls verksamhet i Jokkmokk hade gått stick i stäv med den ambitionen. Det hade bäddat för en svekdebatt. Men nu kan Damberg, Löfven & Co istället peka på att den statliga energijätten tar ett regionalpolitiskt ansvar.

Regeringspartierna nöjer sig inte heller med att bara försvara befintliga statliga jobb i glesbygdslänen. Förslagen från den statliga landsbygdskommittén, som nu blir föremål för remissbehandling, går ännu längre. Kommittén föreslår att omkring 10 000 statliga arbetstillfällen ska flyttas från Stockholm till andra delar av landet.

Vidare vill kommittén rikta särskilda insatser till 23 utsatta kommuner i norra och mellersta Sverige. Det handlar om utbyggnad av den digitala infrastrukturen, bättre tillgång till högre utbildning, statlig service och stöd till innovations- och exportfrämjande insatser. I Norrbotten berörs Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog och Arvidsjaur.

Det är helt klart en ambitionshöjning jämfört med de borgerliga regeringsåren. Då låg regionalpolitiken i träda.

Statskontorets rapport ”Statliga myndigheters lokalisering” ger svart på vitt om Centerpartiets och alliansens tid i regeringsställning. Totalt försvann 133 statliga arbetsställen på mindre tätorter (en befolkning under 10 000 personer) under perioden 2008 till 2014. Det slog mot allt lokalt samhällsliv i småkommunerna. När Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket drog ned påverkades underlaget även för de privata företagen.

Fortfarande finns mycket kvar att bevisa för den rödgröna regeringen. Men den har intagit en betydligt mer offensiv hållning i regional- och landsbygdspolitiken än det gamla styret.

Förslagen i statsbudgeten, landsbygdskommitténs betänkande, den livsmedelspolitiska strategin och det nationella skogsprogrammet pekar åt rätt håll.