LEDARE Det är rörigt i högeralliansen.

Den hårt trängda M-ledaren Anna Kinberg Batra öppnade dörren för Sverigedemokraterna. Det är ett sätt att försöka stoppa flykten från M. I en nyligen publicerad undersökning har nu SD blivit landets nästa största parti. Genom att uttrycka en vilja att fälla regeringen Löfven hoppas Kinberg Batra att en del väljare ska återvända.

Men Annie Lööf (C) var snabbt ute med ett klart besked: Centerpartiet kommer inte att samverka med Åkessons parti. Även Liberalernas ledare Jan Björklund drev samma linje.

Då gick den ledande centerpolitikern Anders W Jonsson ut och sa att Moderaterna måste välja. Alliansen eller Sverigedemokraterna. Några timmar senare gick partiledaren Lööf ut och mildrade kravet. Några har redan publicerat nekrologer över alliansen. Berättat historien från Högfors, där de fyra partiledarna inte satt i badtunnan.

Det som hänt har många av de klassiska maktkampsinslagen. Eller tror någon i klassen att Anders W Jonsson gick ut med sitt krav utan Lööfs vetskap? Nu fick partiledaren en chans att framstå som den enande, modererande kraften. Som en oppositionsledare.

Synen på SD är avgörande. Att såväl Lööf som Björklund tackar nej till samröre med nyfascisterna är mycket bra. Det kan öppna för samverkan över de klassiska blockgränserna efter valet 2018. Svensk politik är inte så grå och förutsägbar som en del hävdar.

Poeten Birger Norman skrev att han saknade en svårmodig schäfer. Jag saknar en glad newfoundland som slutade sina dagar den näst sista dagen år 2016. Ljudet av klorna mot golvet, prasslet från rotandet i plastpåsar, vaksamheten om någon klev upp på bron är borta. Tystnaden breder ut sig. Så snart jag öppnar kylskåpsdörren väntar jag mig att ett svart huvud ska dyka upp och nyfiket sniffa.

– Men skaffa en ny hund, säger omgivningen.

Jo, med tiden, kanske ...

Den sista december i fjol fanns det 34 724 hundar i Norrbottens län, enligt statistikförarna på Jordbruksverket. Jämthund var vanligast i Piteå år 2016. Sista december fanns det 202 exemplar av den rasen. Det var affärsmannen Sven O Persson (pappa till förra statsrådet Kristina Persson) och författaren Aksel Lindström som bidrog till att rädda den hotade rasen. Det var en insats som i dag gläder många älgjägare och en hel del andra också, för den delen.

Skatteverket har på nytt granskats av Uppdrag Granskning. Verkets ledande tjänstemän har med hjälp av hemligstämpeln försökt förhindra att allmänheten får information.

”Skatteverket kan inte ha en ledning som sitter och suddar i offentliga handlingar. Den ansvariga ministern Magdalena Andersson borde ha skickat i väg Ingemar Hansson för länge sedan.”

Det skriver Eva Franchell på Aftonbladets ledarsidas. Helt rätt. Anders Borgs (M) förre statssekreterare har visat sig olämplig för en hög statlig befattning. Regeringens passivitet är beklämmande.

Ha det gott, folks!