ledarkrönika Donald Trump hotar med strafftullar mot export från i första omgången México och stoppar flyktingar från de muslimska länder där han saknar personliga ekonomiska intressen. (Därför undantas Saudiarabien – från vilket mördarna den 11 september kom och Bin Ladens hemland.) Han beskriver ekonomin som drabbad av ”blodbad” där jobben stulits av andra länder. Men även här hemma höjer nu konservativa tonen och börjar bygga vägen för att SD stegvis ska få ministerposter. Partiledaren motiverar detta med att här råder bara ”elände och elände”.

Helvetesskildringarna kommer i två länder som sedan finanskrisen 2007 nästan haft den bästa ekonomiska utvecklingen och dessutom förskonats från emu krisen. USAs blodbad 2007-2009 orsakades av bankernas hämningslösa vinstjakt i en avreglerad värld skyddad av Bush och hans republikaner. Men i USA lyckades Obama sänka arbetslösheten från Bush 7,8 procent till dagens 4,9. I Sverige lämnade Reinfeld efter sig en rekordstor ungdomsarbetslöshet men den är i dag på en nivå så att den blivit en ”ickefråga”. Om USA och Sverige har ”eländesekonomier” hur ska man då beskriva emu-länderna?

Viktigt för USA och för oss var att dollarn respektive kronan föll och gjorde att omvärlden räddade massor av våra jobb. Men ett pris blev att klyftorna växte. De som orsakat krisen i USA – de rikaste – tog vinsterna av återhämtningen. Det var mångmiljardärer som Trump och hans regering och andra superrika – inte breda folklagren eller omvärlden som Trump nu hävdar. USA har enorma problem som massfattigdom, jättelika inkomstklyftor, extrem barnadödlighet och dyr och ineffektiv sjukvård. Trumps politik löser inget – bara förvärrar problemen!

I Sverige har brister i sjukvården seglat upp som vårt största problem. Men regeringen sköter inte sjukvården utan landstingen där moderaterna ofta bestämmer mest. Men hur många vet vilka dessa småpåvar är som bestämmer över liv och död? En fjärdedel av landets befolkning bor i Stockholm? Den vård som ges där ska stödja hela landet! Där kan moderata ledningen leka gudfader och till exempel utan yttre tryck experimentera med Sophiahemmet och erodera hela förlossningsvården. Krisen gäller stort och mindre stort. Vilken fundamental inkompetens blottas inte när m-ledningen köper in strumpor för 6 000 kronor paret? Och att varje stockholmarna sannolikt tvingas betala tiotusentals kronor extra för ett ineffektivt skrytbygge som Nya Karolinska?

Både Trump och Kinberg Batra borde nog idka självkritik innan man tar sina överilade beslut!